İngiltere'de üniversite okumak için ne yapmalıyım ?

Umut

New member
İngiltere'de Üniversite Okumak: Sosyal Yapılar ve Eşitsizlikler Üzerine Bir Bakış

İngiltere’de üniversite eğitimi almak birçok kişinin hayalini süsleyen bir fırsat olabilir, ancak bu sürecin herkes için aynı şekilde geçmediğini unutmamak gerekir. Sosyal faktörler, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi etkenler, yükseköğrenime erişim ve başarı üzerindeki etkilerini gösterebilir. Bu faktörler, bir öğrencinin sadece eğitim hayatını değil, genel yaşam kalitesini de şekillendirir. Eğitim, toplumsal eşitsizliklerin bir yansıması olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitimdeki eşitsizlikler ise sadece öğretim kadrosu, programlar veya ders içerikleri ile sınırlı kalmaz; aynı zamanda öğrencilerin yaşadığı sosyal ve kültürel zorluklar da bu eşitsizliği derinleştirir.

Toplumsal Cinsiyetin Eğitim Üzerindeki Etkisi

Kadınlar, eğitimde erkeklerle karşılaştırıldığında genellikle daha fazla zorlukla karşılaşır. İngiltere’deki üniversite sistemine baktığımızda, toplumsal cinsiyet normlarının hala belirgin etkiler yarattığını görürüz. Bu etkiler, kadınların eğitim fırsatlarına erişimini zorlaştırabilir ya da onlara yönelik toplumda var olan daha fazla beklentiye (örneğin, aile kurma veya ev işleriyle ilgili sorumluluklar) odaklanmalarına neden olabilir. 2021 yılı itibariyle, İngiltere'deki üniversitelerde kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek başarı oranlarına sahip oldukları görülmekle birlikte, bazı alanlarda – özellikle STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) gibi erkek egemen alanlarda – kadınların oranı hala oldukça düşüktür. Bu, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin daha görünür olduğu bir konuya örnektir.

Kadınların eğitime katılımı genellikle sosyal baskılarla şekillenir. Geleneksel toplumsal normlar, kadınları ev içindeki rollerine ve annelik sorumluluklarına odaklamaya teşvik eder. Bu nedenle, bazı kadınlar eğitimi, kendilerini toplumda kabul edilen normlara göre yönlendirme konusunda zorlanabilirler. Eğitimin cinsiyetle bağlantılı olumsuzluklarını ve engellerini ele almak, toplumsal yapıyı sorgulamak ve cinsiyet normlarını değiştirmek, sadece eğitim alanında değil, tüm toplumda daha geniş etkiler yaratacaktır.

Irk ve Eğitim: Eşitsizliğin Derinleştiği Bir Alan

Irk, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin bir başka temel belirleyicisidir. İngiltere'deki üniversiteler, uluslararası öğrencilere ev sahipliği yaparken, özellikle siyah ve etnik kökeni farklı olan öğrencilere yönelik ayrımcılığın veya mikroagresyonların da var olduğunu unutmamak gerekir. 2020 yılında yapılan bir araştırma, siyah öğrencilerin, beyaz öğrencilere kıyasla daha fazla kaygı yaşadıklarını ve üniversiteye yerleşim aşamasında daha fazla engelle karşılaştıklarını ortaya koydu. Ayrıca, öğretim kadrolarında da etnik çeşitlilik eksiklikleri dikkat çekicidir. Çeşitli ırklardan gelen öğrencilerin öğretim üyeleriyle daha fazla etkileşime girmeleri, toplumda kendilerini daha kabul görmüş hissedebilmeleri için önemlidir.

Birleşik Krallık'ta, farklı etnik kökenlere sahip öğrencilerin başarı oranları arasında belirgin farklar gözlemlenmektedir. Özellikle siyah ve Asyalı öğrenciler, bazen sadece eğitimde değil, kampüs yaşamlarında da ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Üniversiteye kabul edilmek, sadece akademik yeterlilikle değil, aynı zamanda ırkın getirdiği önyargıların etkisiyle de şekillenebilir. Bu noktada toplumsal normların ve ırkçılığın eğitim sürecini nasıl etkilediğini incelemek, eğitimdeki eşitsizlikleri daha net ortaya koyacaktır.

Sınıf Farklılıklarının Eğitimdeki Rolü

Sınıf, üniversiteye kabul edilme, eğitimdeki başarı ve mezuniyet sonrası kariyer olanakları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ailesi daha düşük gelir seviyelerine sahip olan öğrenciler, genellikle üniversiteye erişim için daha fazla ekonomik engel ile karşılaşır. Yüksek öğrenim ücretleri, barınma masrafları ve günlük yaşam giderleri gibi faktörler, düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilerin üniversiteye gitme kararını zorlaştıran önemli unsurlardır. Ayrıca, düşük gelirli öğrencilerin eğitimde daha az fırsata sahip olmaları, kendilerini daha az güvende hissetmelerine veya eğitimlerini sürdürmekte zorlanmalarına neden olabilir.

İngiltere'deki araştırmalara göre, toplumun üst sınıflarından gelen öğrenciler, daha iyi okullarda eğitim almakta, üniversiteye başvurduklarında daha büyük bir destek ağına sahip olmakta ve genellikle üniversite sonrası iş bulma konusunda daha avantajlı bir konumda olmaktadırlar. Bu durum, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini daha da pekiştiren bir yapıyı işaret etmektedir. Sınıf ayrımcılığı, sadece maddi değil, kültürel bir faktör olarak da kendini gösterir. Düşük gelirli öğrenciler, bazen eğitimde “uyum sağlama” zorluklarıyla karşılaşabilirler. Bu öğrencilerin okulda ve kampüste “kültürel sermaye” eksiklikleri de bir başka engel olarak karşımıza çıkar.

Çeşitli Deneyimler ve Çözüm Odaklı Yaklaşımlar

Toplumun farklı kesimlerinden gelen insanların eğitimdeki deneyimleri son derece çeşitlidir. Kadınların ve etnik azınlıkların yaşadığı zorluklar, erkeklerin ise çözüm odaklı yaklaşımlarla ele alınabilir. Ancak bu, kadınların sadece zorlayıcı koşullarla karşılaştığı veya erkeklerin yalnızca çözüm üretmeye yönelik yaklaşımlar sergilediği anlamına gelmez. Kadınların eğitime erişimlerini sağlamak, toplumsal normları sorgulamak ve daha eşit bir eğitim sistemi oluşturmak için sadece kadınlara yönelik politikalar değil, tüm toplumu kapsayan bir yaklaşım benimsenmelidir.

Eğitimdeki eşitsizlikleri ele alırken, toplumsal yapıyı değiştirecek çözümler üretmek gerekir. Eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri, sadece öğretim kadrolarına veya okul müfredatlarına odaklanmakla çözülemez. Toplumun her bireyinin eğitime eşit erişim hakkı olduğu anlayışını benimsediğimizde, ancak o zaman gerçek anlamda bir değişim sağlanabilir. Eşitlikçi bir eğitim sistemi için ne gibi adımlar atılabilir?

Sizce, İngiltere’deki üniversite sistemindeki sosyal eşitsizlikleri nasıl daha etkili bir şekilde ortadan kaldırabiliriz?

Eğitimdeki eşitsizliklere dair sizlerin görüşlerini merak ediyorum. Hangi toplumsal faktörlerin daha fazla dikkate alınması gerektiğini düşünüyorsunuz?