İşte bu yüzden yeni ev satışları %7 ipotek oranlarına rağmen artıyor

poem

New member
Bahar konut piyasası düşük arz, yüksek fiyatlar ve yükselen faiz oranlarıyla boğuşurken, ev almak isteyenler yeni inşaatlara odaklanıyor.

Nedeni? Yeni evlerin daha önce sahip olunanlara göre daha fazla teşviki ve kullanılabilirliği vardır.

Zillow Group'un kıdemli ekonomisti Nicole Bachaud, “Yeni inşaatlarda daha fazla fırsat var” dedi.

ABD Nüfus Sayımı Bürosu ve ABD Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı'na göre, Mart ayında bir önceki yıla göre %8,3 artışla yaklaşık 693.000 yeni müstakil ev satıldı. Ajansların tespitine göre ortalama satış fiyatı 430.700 dolardı.

Bu arada Ulusal Emlakçılar Birliği, daha önce sahip olunan evlerin satışlarının Mart 2023'e göre %3,7 düştüğünü buldu.

Kişisel Finans'tan daha fazlası:
Yeni inşa edilen evlerin alıcıları emlak vergisi sürpriziyle karşı karşıya kalabilir
Federal vergi son tarihini kaçırırsanız ne yapmalısınız?
Biden, yeni öğrenci kredisi bağışlama planının hayatta kalacağına inanıyor

Bachaud, ABD'deki pek çok bölgenin, ipotek faiz oranlarının kilitlenmesi etkisi veya altın kelepçenin “mevcut ev sahiplerinin satıcı haline gelmesini” engellemesi nedeniyle mevcut ev stokunun düşük olmasıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

30 yıllık sabit faizli ipotek oranları %7'nin üzerinde seyrederken, son yıllarda çok daha düşük oranlardan ev satın alan ev sahipleri, düşük faiz oranlarından daha yüksek bir faizle işlem yapma ihtimalinden hoşlanmıyor.


Bu arada alıcılar, fiyatlandırma konusunda genellikle daha esnek olan inşaatçılara yöneliyor. Ev inşaatçıları alıcılara fiyat indirimleri ve fiyat indirimleri gibi teşvikler sunuyor. Uzmanlar, ev inşaatçılarının kapanış masraflarını bile ödeyebileceğini söylüyor.

Moody's Analytics direktör yardımcısı ve ekonomisti Matthew Walsh, “Bu, bazı potansiyel alıcıların yeni ev satış pazarına yönelmelerini teşvik etmeye yardımcı oluyor” dedi.

Yeni yapı fiyat farkı daralıyor


Yeni yapılar hâlâ mevcut evlerden biraz daha yüksek fiyatlara satılsa da fiyat farkı sonbahardan bu yana önemli ölçüde daraldı.

Walsh, “Fiyatlar son otuz yılda herhangi bir dönemde olduğundan daha fazla pariteye yakın” dedi.


Son altı ayda yeni bir evin ortalama fiyatı, mevcut evin ortalama fiyatından yalnızca %4 daha yüksek. Walsh, bu seviyenin, yeni bir evin ortalama fiyatının mevcut bir evin ortalama fiyatından %40 daha yüksek olduğu pandemi öncesine göre önemli ölçüde daha düşük olduğunu açıkladı.


“Mevcut tarafta satışta çok kısıtlı bir arz var” dedi. “Ancak yeni evler tarafında, işlem hacimlerine marjlardan daha fazla öncelik veren inşaatçılarınız var.”

Geçmişte, daha sıkı bütçelere sahip, fiyata duyarlı alıcılar mevcut konut piyasasıyla sınırlıydı. Bugünlerde arayışını sürdüren alıcıların yeni ev satışları tarafında daha fazla seçeneği olabilir.